2008. november 24. hétfő | Szerzõ:

A vadászvizsgával kapcsolatos gyakori kérdések

teritekek_113.JPG

Ki tehet állami vadászvizsgát?
Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező, 17. életévét betöltött magyar állampolgár, vagy a Magyar Köztársaság területén állandó tartózkodásra jogosító személyi igazolvánnyal rendelkező, 17. életévét betöltött nem magyar állampolgár.

Hol lehet állami vadászvizsgát tenni?
Vizsgát csak a jelölt állandó lakhelye szerinti megyei Vadászkamara Állami Vadászvizsga Bizottsága előtt lehet tenni.

Hogyan lehet vizsgára jelentkezni?
A lakhely szerinti területi Vadászkamara titkáránál kell jelentkezni személyesen vagy írásban. A személyes jelentkezés azért célszerű, mert a jelentkező megkaphatja azt a pontos tájékoztatást, amelyből megismerheti a vizsga szabályait, feltételeit.
Vizsgára a kitűzött vizsga időpontja előtt 90 nappal lehet jelentkezni, a vizsgadíj befizetése ellenében. Tehát a jelentkezéstől számítva legalább három hónapnak (felkészülési idő) el kell telni a vizsgára bocsátáshoz.

Mennyibe kerül a vizsga, és hogyan lehet befizetni?
A vizsga díja egységes, emelkedő összeg. Az összeg tartalmazza az elméleti és a gyakorlati vizsga költségeit. A vizsgadíjat az OMVK megyei Területi Szervezetének készpénzben, vagy készpénz-átutalási megbízással kell teljesíteni és az igazoló szelvénnyel kell a vizsgán megjelenni. Csak annak bemutatásával lehet vizsgát tenni.

Mit kell tudni az állami vadászvizsgán?
Az ismeretanyagot a VADÁSZISKOLA c. tankönyv tartalmazza. A felkészülést segítendő, a tankönyv teljes anyagát – egyszerű jelzésekkel – három részre bontották. Azok a fejezetek, amelyek címe mellett nem található jelzést, ismeretbővítő, információs jellegű anyagok. Ezek nem képezik a számonkérés részét.

Milyen részekből áll a vizsga ?
A vizsga gyakorlati és elméleti részekből áll, egyidejűleg a fegyverelméleti vizsgával.

  • 1. gyakorlati vizsga
  • biztonságos fegyverkezelés és használat ellenőrzése
  • lőgyakorlat ( sörétes és golyós fegyverrel)
  • 2. elméleti vizsga
  • írásbeli tesztvizsga
  • szóbeli vizsga

Melyek a gyakorlati vizsga követelményei?
1. Biztonságos fegyverkezelés: a sörétes és golyós fegyver szétszedése és összerakása, a fegyvertisztítás, töltés, ürítés, a fegyver vadászat közbeni használatának és hordmódjainak ismerete. A biztonsági rendszabályokat természetesen a lőgyakorlat során végig be kell tartani. Csakaz mehet tovább a lőgyakorlatra, akinél a bizottság megállapítja, hogy képes a fegyverrel biztonságosan bánni.
2. Lőkészség ellenőrzése: Lőgyakorlatok elvégzése.

>>> A forrásban további információk találhatók a vadászvizsgáról.

Címkék:
Kategória: Vadászvizsga
Feliratkozhatsz ennek a cikknek az RSS 2.0 RSS értesítõjére. Várjuk a hozzászólást, vagy a trackbackot a saját weboldaladról.

2 Responses

  1. […] admin Az esemény megnevezése:: Tartalmi bővülésHelyszín: InternetWeboldal: Click hereAz esemény leírása: A Vadászvizsga mindig is sok izgalmat okozott – most , itt a Csókáserdő […]

  2. […] Országos Magyar Vadászati Védegylet állami vadászvizsgához az egyéni felkészülést elősegítő, nem kötelező jellegű tanfolyamot szervez […]

Szólj hozzá!