2009. február 16. hétfő | Szerzõ:

[SinglePic not found]A Napló Online híre Pápáról:
Minimálisra csökkent az átvett vadhús ára – Összeomlott a vadhúspiac

Az átvett vadhús ára “elfolyik” – mint más ágazatban, itt is tapasztalható, hogy a vadhúspiac mást mutat a vadgazdák számára, mint a közembereknek. Eljutunk oda, hogy lassan a vadászok ráfordított munkája sem térül meg! Ezzel szemben a vadhús piaci ára magas: az áruházak polcain úgy tapasztalható, hogy nem olcsóbb a vadhús, azaz keresett termékről van szó.
A vadászok viszont ennek az ellenkezőjével kénytelen szembesülni, nyilatkozta Pap Gyula, a Veszprém megyei Vadászkamara elnöke.
Az elmúlt három évben a vadhús ára rapszodikusan ingadozott, a vadgazda számára követhetetlen volt, hogy mindezt mi okozza. Ráhatásunk nincs, és partnert sem érdemes váltani, mert a vadhúsfeldolgozók közel azonos árszinten dolgoznak.
Most azonban ezek az árszintek drámainan csökkenetek: Az első osztályú vaddisznó húsának kilója 300, a harmadosztályúé 80 forint! (Az osztályba sorolás nem feltétlen a kilövés milyenségét (pl.: roncsolás) jelenti, ha a vaddisznó zsigerelt súlya meghaladja a 75 kilót, vagy nem éri el a húsz kilót, automatikusan III. osztályú lesz.
Olyan információkat hallani, hogy csökken a kereslet, valamint Távol-Keletről igen olcsón importálnak nagy mennyiségű vadhúst. De hogy ezek-e az igazi okok? A vadásztársaságok nem kapnak piaci jelentéseket.

Egyetlen út látszik járhatónak: most van szükség az összefogásra, hogy egységes termelőként tudjunk a felvásárók elé állni! Addig meg marad a bogrács!

Címkék: ,
Kategória: Hírek
Feliratkozhatsz ennek a cikknek az RSS 2.0 RSS értesítõjére. Várjuk a hozzászólást, vagy a trackbackot a saját weboldaladról.
Szólj hozzá!