2008. november 24. hétfő | Szerzõ:

Vadászavatás első vadra

[SinglePic not found]

A nagyvad elejtésének színhelyén, a vad végtisztességének megadása után szokás az avatási ceremóniát lefolytatni, ahol a kísérő feladata hasonló a terítéknél szokásossal. A teríték megszemlélése után – ünnepélyesen – felavatjuk az első vadját sikeresen elejtő vadászt. Az avató személye köztiszteletben álló, jó példát mutató vadász. Az avatás megkezdése előtt vágjuk le a kb. 1 méteres avató pálcát, aminek a vastagabb végén faragással jelezzük az elejtett vadfajt, a vadászterület nevét, illetve a dátumot. Néhol szokás egy emléklapot is kiállítani a felavatott vadász számára.

Maga az avatás abból áll:

  1. A vadász a lőtt vadra helyezi a nyitott zárdugattyújú golyós vagy megtört sörétes fegyverét.
  2. Az avató elmondja az avatás szövegét:
  3. Légy mindig igaz vadász, nemes lelkű, türelmes és udvarias. Védd, tiszteld és szeresd a természetet! Ne csak lődd, etesd, gondozd is a vadat. A szép lövés legyen büszkeséged, de ha sebeztél, kötelességed a vad kitartó keresése és szenvedéstől való megváltása. Tiszteld és ápold a magyar vadászhagyományokat, oszd meg élményeidet barátaiddal, és amit tapasztaltál, add át az utódoknak.
    Az első pálcaütés után:
    (a vadfaj neve) vadásszá fogadlak a vadászat védőszentjének, Szent Hubertusznak nevében.
    A második pálcaütés után:
    Felavatlak az igaz magyar vadászok nevében.
    A harmadik pálcaütést követően:
    És felavatlak, (a vadfaj neve)-vadásszá fogadlak a magam és a Csókáserdei Vadásztársaság nevében. Vadászataidon Diana Istennő fogadjon kegyeibe, és sokszor díszítse kalapodat a töret.

  4. Az avatandó vadászt a lőtt vadja mellé térdeltetjük – ebben az esetben az avatópálcát a jobb vállra kell helyezni, hasonlóan a lovaggá ütéshez. Gyakran az avatandó vadászt a vad fölé fektetjük, majd az avatópálcával a nadrág ülepére sújtunk finoman. (Mindenki avathat, aki a a jelenlévők közül lőtt már ilyen vadat, ez megegyezés kérdése.)
  5. A felavatott vadásznak szívből gratulálunk.
  6. Az avatópálcát vagy pálcákat a felavatott vadász megbecsült vadászati ereklyeként őrzi.

Új vadászok fogadalomtétele

Az új vadászok ünnepélyes fogadalomtételét évente egyszer megszervezzük, ha van új tagtársunk. Általában a vadásztársaság közgyűléssel egybekötött ünnepi rendezvénye erre a legalkalmasabb időpont. Az ünnepélyes fogadalomtételen minden új vadász részt vesz, vadásziasan, a fogadalomtétel ünnepélyességének megfelelő öltözékben.

A fogadalom szövegét az új vadászok úgy mondják el, hogy a bal karjukat esküre tartják, a jobb tenyerüket a szívükre helyezik.
Majd ünnepélyesn emléklapot adunk az új vadászoknak, amelyen emlékeztetőül a fogadalom szövege található.

Én, (az új vadász vezeték és keresztneve) fogadom, hogy a magyar vadászok táborának méltó tagja kívánok lenni. Tiszteletben tartom és védem a természetet, a benne élő élőlényeket, különösen az általam és vadásztársaim által terítékre hozott vadat.
Betartom és betartatom a vadászat írott és íratlan szabályait, mindig a biztonságos és sportszerű vadászatra törekszem. Áldozatkészen ápolom a vadászat hagyományait, folyamatosan fejlesztem szakmai tudásomat, hogy hozzáértésemmel, viselkedésemmel, magatartásommal a kultúrált, igaz vadászok közé kerülhessek.
Isten engem úgy segéljen.

Az új vadászok fogadalomtételét további ünnepélyes ceremóniával a megyei vadásznapon még látványossabbá lehet tenni.
Pl.: dísztőr vállra helyezésével, az új vadász erényeinek elmondásával, stb…

Vadászetika

Vadászias vadászok vagyunk, nem csak a külsőségekben, a hagyományok ápolásában, de tettekben is, például:

  • télen megjavítjuk az etetőt,
  • élelmet helyezünk ki az állatoknak,
  • nem vadászunk az etetőnél,
  • esélyt adunk a vadnak,
  • a vadászatot nem engedjük állatkínzássá aljasítani,
  • a lehető legkevesebb szenvedés árán ejtjük a vadat, lehetőleg egy pontos lövéssel,
  • tiszteljük és védjük a természetet,
  • betartjuk a fegyverkezelés és vadászat szabályait stb…

>>> Vadászetikai kódexünk, amihez tartjuk magunkat!

Feliratkozhatsz ennek a cikknek az RSS 2.0 RSS értesítõjére. Várjuk a hozzászólást, vagy a trackbackot a saját weboldaladról.

One Response

  1. […] folyamán a gyakorlat szokássá, a szokás szertartássá, a szertartás erkölcsé nemesült. A vadászati hagyományok talaján alakult ki és fejlődik, hidat alkotva a végtelen múlt és beláthatatlan jövő […]

Szólj hozzá!