2008. november 24. hétfő | Szerzõ:

Vadászidények

Nagyvadfajok (*7)
Gímszarvasbika, golyóra érett
szeptember 1.-október 31.
– bika selejt, tehén
szeptember 1.-január 31.
– ünő, borjú
szeptember 1.-február 28.
október 1.-december 31.
október 1.-január 31.
október 1.-február 28.
április 15.-szeptember 30.
– suta, gida
október 1.-február 28.
Muflonkos, muflonjuh, -jerke, -bárány
szeptember 1.-február 28.
egész évben
koca
május 1.-január 31.
Szika szarvasbika,
– tehén, -ünő, -borjú
szeptember 1.-december 31.
Apróvadfajok
Mezei nyúl
szeptember 1.-december 31.
Üregi nyúl
szeptember 1.-január 31.
Fácánkakas
október 1.-február 28.
– fácántyúk (*1)
vadászati idény nélkül
Fogoly (*2)
október 1.-december 31.
Vetési lúd, Nagylilik (*3)
október 1.-január 31.
Tőkésréce, Csörgőréce, Szárcsa (*4)
szeptember 1.-január 31.
Kerceréce (*4)
október 1.-január 31.
Böjti réce, Barátréce (*9)
védett fajok lettek!
Erdei szalonka (*10)
Balkáni gerle
augusztus 15.-február 28.
Örvös galamb
augusztus 15.-október 31.
Egyéb apróvadfajok
Róka, Pézsmapocok, Nyestkutya, Mosómedve
egész évben
Házi görény, Nyest
szeptember 1.-február 28.
Borz, Aranysakál
június 1.-február 28.
Dolmányos varjú, Szarka (*8)
július 1.-február 28.
Szajkó (*8)
augusztus 1.-február 28.

teritekek_111.jpg

Megjegyzések:

1. A fácántyúk kibocsátás esetében vadászható, a vadászati hatóság által a vad zárttéri tartásáról és kibocsátásáról adott engedélyben foglaltak szerint. Az engedélyben meg kell határozni a kibocsátás feltételeit és a hasznosítás mértéke, feltételei mellett a vadászat kibocsátóhelytől mért körzetét is.

2. Fogoly indokolt esetben vadászható azokon a vadászterületeken, ahol kibocsátás történt, a vadászati hatóság által a vad zárttéri tartásáról és kibocsátásáról adott engedélyben foglaltak szerint. Az engedélyben meg kell határozni a kibocsátás feltételeit, a hasznosítás mértékét, mely legfeljebb negyven százalék lehet, továbbá a vadászat kibocsátóhelytől mért körzetét.

3. A vetési lúd és a nagylilik vadászati idénye Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye teljes közigazgatási területén, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Tiszántúli területén december 1-jén kezdődik és január 31-ig tart. Vetési lúdból és nagylilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb 4 darab ejthető el.

4. Természetes tőkés-, csörgő-, barát- és kercerécéből, szárcsából naponta, személyenként összesen legfeljebb 8 darab ejthető el. Tenyésztett tőkésréce tilalmi időben is napi terítékkorlátozás nélkül lőhető.

5. Az erdei szalonkára csak húzáson lehetett vadászni március 15.-től – április 10.-ig. Bővebben lásd: 10. pont!
(A 2008 végéig érvényes szabályozás: A miniszter határozattal az erdei szalonka elejtésének védelmére vadgazdálkodási körzetenként hasznosítási kvótákat állapít meg, amely országosan az évente átvonuló erdei szalonkák mennyiségének 1%-át nem haladhatja meg. Az erdei szalonka vadászatát a vadászati hatóság – a vadgazdálkodási körzetenkénti hasznosítási kvótával összhangban – engedélyezi, amely nem haladhatja meg vadászterületenként az adott idényben elejthető mennyiséget. Naponta, személyenként legfeljebb 4 darab erdei szalonkát szabad elejteni. A vadászati hatóság az engedélyekben foglaltak betartását köteles ellenőrizni.)

6. Vaddisznó malacnak minősül a szaporulat 20 kg, süldőnek pedig 50 kg zsigerelt testtömegig. Vaddisznó kocának minősül az 50 kg zsigerelt súlyt elérő vagy meghaladó súlyú nőivarú vaddisznó.

7. Gímszarvasbikát, dámbikát, őzbakot, muflonkost, szika szarvasbikát egész évben, egyéb vadfaj egyedét, továbbá suta vadat az adott vadfajra vonatkozó vadászati idényben szabad élve befogni.

8. Apróvadas vadászterületeken a dolmányos varjú, a szarka és szajkó az apróvad szaporodási időszakában a vadászati hatóság külön engedélyével gyéríthető.

FRISSÍTÉS: 2009-től módosult vadászati idények

9. Megjelent a 18/2008. (VI. 19.) KvVM rendelet, mely kisebb mértékben módosította a védett állatfajok körét. Ebből a vadászokat érintő talán legfontosabb változás, hogy védett faj lett a böjti és a barátréce is, mindkettő természetvédelmi értéke 50.000 Ft egyedenként. Ennek megfelelően a 85/2008. (VII. 5.) FVM rendelet törölte ezt a két fajt a vadászható fajok közül.

10. Egyúttal törölték az erdei szalonka tavaszi vadászati idényét is, melyre azért került sor, mert Brüsszel felszólította Magyarországot a madárvédelmi irányelv helyes végrehajtására.

Hír:Törölték az erdei szalonka tavaszi vadászati idényét!

Kategória: Vadászidények
Feliratkozhatsz ennek a cikknek az RSS 2.0 RSS értesítõjére. A kommentálás és a visszapingelés egyaránt lezárva.

A hozzászólás lehetõségek lezárultak.